Snelheid: absolute -en relatieve snelheidsbeperkingen
Absolute snelheidsbeperkingen
Dit zijn de becijferde snelheidsbeperkingen, die aangegeven worden door snelheidsborden of borden die per definitie een bepaalde snelheid toelaten.
Wist je dat op een openbare weg, verdeeld in minimum 4 rijstroken waarvan er minstens 2 voorzien zijn in dezelfde rijrichting, gescheiden door een vaste middenberm de snelheid op maximum 120 km/uur ligt buiten de bebouwde kom? Dit kan natuurlijk verminderd worden door een snelheidsbord van bijvoorbeeld 70 km/u of 90 km/u.
Wist je dat in Vlaanderen de snelheid buiten de bebouwde kom standaard maximum 70 km/u bedraagt en in Brussel en Wallonië de maximumsnelheid 90 km/u bedraagt? Dit is ook zo op een openbare weg met minstens 4 rijstroken waarvan minimum 2 in dezelfde rijrichting, gescheiden door een wegmarkering.
Wist je dat een zone 30 geldt tot het einde van de zone 30 en een snelheidsbord met 30 in vermeld geldt tot en met het volgende kruispunt?
Dit zijn absolute snelheidsbeperkingen.
Relatieve snelheidsbeperkingen
Hierbij hebben we het gezond verstand nodig, altijd dubbele voorzichtigheid. Drukte, zichtbaarheid, staat van de weg en het weer zijn voorbeelden van factoren die een invloed hebben op de snelheid van bestuurders.
Als de wegen er glad bij liggen, er kan sneeuw op komst zijn in deze periode van het jaar, houd je extra afstand van je voorligger en beperk je je snelheid tot een 'gezonde snelheid'. Niet te traag, maar zeker niet te snel.