• Bromfiets
  • Motorfiets
  • Auto
  • Vrachtwagen
  • Autobus

Vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contacteer ons

Rijbewijs C

Bij Pinkers begeleiden we je op weg naar je rijbewijs C vrachtwagen. Het rijbewijs C wordt onderverdeeld in twee categorieën:

1. rijbewijs C zonder vakbekwaamheid

2. rijbewijs C met vakbekwaamheid 

De vakbekwaamheid is van toepassing op alle professionele bestuurders van voertuigen bestemd voor goederenvervoer. De vereiste van vakbekwaamheid is niet van toepassing op bestuurders van voertuigen:

- met een toegelaten maximumsnelheid tot ten hoogste 45 km per uur

- in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde

- die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie, onderhoud en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht

- die gebruikt worden bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties

- die gebruikt worden voor niet-commercieel goederenvervoer voor privé-doeleinden

- of combinaties van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is

Zonder vakbekwaamheid

Heb je de leeftijd van 21 jaar bereikt en ben je in het bezit van een rijbewijs B personenwagen, dan mag je beginnen aan de opleiding vrachtwagen rijbewijs C zonder vakbekwaamheid.

Theorie

Een goede voorbereiding maakt van jou een goede chauffeur! Van zodra je 21 jaar bent, mag je het theoretisch examen afleggen. Het volgen van 6u theorieles is ten zeerste aan te raden. Bij een aantal chauffeurs kan de theorie van de auto ver zitten. Op deze manier wordt op basis van interactieve sessies de basiskennis opnieuw opgefrist en worden de nieuwigheden specifiek voor camionchauffeurs o.a. aan de hand van oefeningen overlopen.

Hiervoor kan je in één van de vestigingen van Pinkers terecht. Gemotiveerde lesgevers staan paraat om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor een succesvol examen.

Het theoretisch examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen en wordt online op de computer afgelegd, in een examencentrum naar keuze.

VOLGENDE THEORIESESSIE:

  • 03/09 van 18u tot 21u + 04/09/2024 van 14u30 tot 17u30 (wegcode)
Inschrijven voor theorielessen

Praktijk

Alvorens de praktijkopleiding aan te vangen, moet je in het bezit zijn van volgende documenten:

- Geldig rijgeschiktheidsattest van groep 2 (medische keuring)

- Rijbewijs categorie B

- Attest van slagen voor theorie-examen

Je volgt het pakket van minimum 8u praktijkles. De ervaring leert dat een opleiding van minstens 10u aangeraden is om een goede slaagkans te maken op het examen. Het praktische rij-examen is opgedeeld in twee delen en begint met een proef op een privé-terrein, gevolgd door een proefrit van ongeveer 45 minuten op de openbare weg. 

Inschrijven voor praktijklessen

“Bij Pinkers zorgen we voor sterk opgeleide vrachtwagenchauffeurs zodat alle goederen veilig, volgens de norm en op tijd geleverd kunnen worden!”

Met vakbekwaamheid

Wil je als professioneel bestuurder het rijbewijs C met vakbekwaamheid behalen, moet je minimum 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B personenwagen. 

Een rijbewijs C met vakbekwaamheid is van toepassing op alle beroepbestuurders van voertuigen bestemd voor goederen- en professioneel vervoer.

Theorie

Van zodra je 18 jaar bent, mag je je theoretische kennis toepassen op het examen. Het is ten zeerste aan te raden om 12 uur theorieles te volgen. Tijdens deze lessen wordt gedurende 6 uur de wegcode gedoceerd en gedurende de andere 6 uren krijg je de theorie vakbekwaamheid. Je kan hiervoor terecht in één van de vestigingen van Pinkers. Gemotiveerde lesgevers staan paraat en stomen je klaar voor een succesvol examen. Het volgen van de opleiding staat borg voor het verhogen van je slaagkansen op een vrij omvattend theoretisch examen dat bestaat uit drie delen.

Twee van de drie delen moet je online op de computer invullen, het derde deel gebeurt mondeling. Op basis van 100 multiple choice vragen en 8 cases kan je slagen voor het computergedeelte. Het mondelinge examen bestaat uit 10 vragen. Je legt de examens af in een examencentrum naar keuze. Ben je voor deze drie onderdelen geslaagd, dan kan de praktijkfase beginnen.

VOLGENDE THEORIESESSIE: 

  • 03/09 van 18u tot 21u + 04/09/2024 van 14u30 tot 17u30 (wegcode) en 04/09/ + 05/09/2024 van 18u tot 21u (vakbekwaamheid)
Inschrijven voor theorielessen inclusief vakbekwaamheid
Inschrijven voor theorielessen enkel vakbekwaamhied

Praktijk

Je volgt het pakket van minimum 12u praktijkopleiding. De ervaring leert dat een opleiding van minstens 14u aangeraden is om een goede slaagkans te maken op het examen. Het praktisch rij-examen is onderverdeeld in drie delen. Het eerste deel bestaat uit een proef op een privé-terrein waar manoeuvres met de vrachtwagen correct uitgevoerd moeten worden. Hierop volgt deel twee en dit bestaat uit een proef basiskwalificatie (vakbekwaamheid), waarna er geëindigd wordt met deel 3, een rit van ongeveer 90 minuten op de openbare weg.

Inschrijven voor praktijklessen met vakbekwaamheid

KMO-portefeuille

Behaal je het C-rijbewijs voor je zelfstandige activiteit of voor je werkgever?

Pinkers is erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille, waardoor u kan genieten tot 30% korting op de theorie-en praktijklessen!

Vervolmakingscursus Code 95

Sinds 10 september 2009 dienen beroepsbestuurders met een rijbewijs C vrachtwagen met vakbekwaamheid in het bezit te zijn van een code 95. De vereiste inzake vakbekwaamheid is dat men vijfjaarlijks 35 uur nascholing volgt ter verlenging van de vakbekwaamheid.

Veiligheid boven alles, die mentaliteit is nodig op de weg! Code 95 helpt vrachtwagenchauffeurs deze filosofie om te zetten in de praktijk. In het nascholingsmoment over code 95 wordt aan de hand van praktische voorbeelden verschillende aspecten belicht waar een vrachtwagenbestuurder op moet letten. 

Deze verplichting is enkel van toepassing voor de beroepschauffeurs, de bestuurders mét vakbekwaamheid!

Vestigingen
Oostende

Vindictivelaan 19
8400 Oostende

059 80 12 73

Brugge Sint-Andries

Gistelse Steenweg 333
8200 Brugge Sint-Andries

050 39 33 34

Brugge Sint-Pieters

Monnikenwerve 200
8000 Brugge Sint-Pieters (naast examencentrum)

050 60 69 00

Zedelgem

Snellegemsestraat 10
8210 Zedelgem

050 60 69 00

Gistel

Markt 22
8470 Gistel

059 70 46 44

Blankenberge

J. De Troozlaan 68
8370 Blankenberge

050 41 46 90

Oostkamp

Brugsestraat 25
8020 Oostkamp

050 60 69 00

Nieuwpoort

Oostendestraat 12
8620 Nieuwpoort

050 60 69 00

Bredene

Duinenstraat 308
8450 Bredene

059 80 12 73